T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARAMÜRSEL - Yalakdere Ortaokulu

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

Bugün Dünya Çevre Günü! Bundan 49 yıl önce, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen ve çevreyle ilgili ilk uluslararası toplantı olma özelliğine sahip Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla 5 Haziran, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla "Dünya Çevre Günü" olarak kabul edildi.

5 Haziran Dünya Çvre Günü her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor.

Bizlerde Dünya Çevre Günü'nün tüm milletlerin, toplumların ve fertlerin daha bilinçli hale gelmesine vesile olmasını diliyoruz. Tüm çevrecilerin Dünya Çevre Günü'nüzü tebrik ediyoruz.

İnsan-çevre etkileşiminde sürekli olarak edilgen konumda olan çevrenin son yarım asırda etken duruma geçtiği, daha açık bir deyişle çevrenin insan hayatını her açıdan olumsuz şekilde etkilemeye başladığını söyleyebiliriz. Fertlerin ve toplumların iç içe yaşadığı ve sürekli olarak karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu çevreyle ilgili değerler manzumesi üretmek, bu değerlerin ahlaki, vicdani ve aklıselime dayalı olmasını sağlamak durumundayız.

Ahlaki ve vicdani değerlere yönelik politikalar geliştirilmeli

İklim değişikliğinin sosyo-ekonomik ve doğal sisteme yönelik olumsuz etkilerini de düşünecek olursak günümüzde başta hava ve su kirliliği olmak üzere önemli derecede çevre kirliliği problemleriyle insanlığın yüzleşmesi ve bu etkileşimi olumlu yöne çevirmek için bilimsel, aklıselime, ahlaki ve vicdani değerler manzumesine dayalı önlemler alması, politikalar geliştirmesi bir zorunluluktur.

 Varoluş gayesine uygun çevre bilinci

Henüz ilkokul çağlarından başlamak üzere çevre bilincinin geliştirilmesinde eğitim sistemimizin yeniden kurgulanması ve geliştirilmesi gerekmektedir. İnsanın var oluş gayesini açıklayan, çevre ile olan münasebetinin sınırlarını tarif eden dini ve milli değerlerimiz keşfedilmeli, canlandırılmalı, ferdi ve toplumsal hayatta yaşatılmalıdır. Tasarruf, israf, paylaşma, hak ve çevre hukuku, canlı-cansız yaratılanı sevmek gibi kavramların eğitim sistemimizde yerini alması çevre problemlerinin azaltılmasında etkin rol oynayacaktır.

 

İfade edilen bu gerçekler hakkında toplumda farkındalık oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Yapılan sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalarla; çevre ahlakının ve milli çevre politikalarının geliştirilmesi, çevreye ait değerlerimizin yaşatılması ve bu değerlerin özgün bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamalıyız.

Sınırsız tüketim kültürü, sorumsuzca yaşama, menfaat, hırs ve lükse dayalı ekonomik ve sosyal yaşam anlayışı, karşı karşıya kaldığımız çevre problemlerinin en önemli sebeplerinin başında gelmektedir. Son zamanlarda çevre kirliliğiyle gündemimizi etkileyen bu duruma karşı insanlığın yavaş yavaş bilinçlenmeye başladığını, devletlerin bölgesel ve küresel anlamda planlamalara gittiğini görmekteyiz. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen mücadelede başarılı olunması, oluşturulacak ahlaki ve vicdani değerler manzumesinin küreselleştirilmesiyle mümkün olacağına inanıyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.06.2022 - Güncelleme: 29.11.2022 14:16 - Görüntülenme: 122
  Beğen | 1  kişi beğendi